11 Beste Bijenplanten in het Voorjaar [FOTO’S]

 
Honingbij eet pollen van een roze bloesem.

Deze lijst bevat de beste voorjaarsbloeiende planten voor bijen. Je ontdekt hier zowel vaste planten en bloembollen als struiken en bomen: en allemaal trekken ze bijen aan.


Overal op internet vind je lijsten die beweren de beste bijenplanten op te sommen. Maar in mijn ervaring staan daar toch vaak bedenkelijke soorten tussen… Hoog tijd dus voor een ècht goede lijst met beste bijenplanten.

Maar het kiezen van de beste bijenplanten is nog best een uitdaging. In Nederland kennen we ongeveer 360 verschillende bijensoorten. En allemaal hebben ze hun eigen voorkeuren voor bepaalde soorten bloemen. Tja, welke plant is dan de beste bijenplant?

De soorten in deze lijst met beste bijenplaten voor het voorjaar zijn gebaseerd op tips van bijenexpert en hoogleraar Dave Goulson. Als iemand de juiste planten aan kan wijzen, dan is hij het wel!

 

1. Prunus spinosa (Sleedoorn)

Bijenplant voor het Voorjaar Prunus spinosa (Sleedoorn) bloesem
Bijenplant voor het Voorjaar Prunus spinosa (Sleedoorn) vruchten

Sleedoorn is een struik van zo’n 3 meter hoog en bloeit van maart t/m april. De bloesem zit vol met nectar en pollen en is super welkom bij de hongerige hommels en bijen in de lente. Als de bijen de bloemen hebben bestoven ontstaan er eetbare pruim-achtige vruchten. Ze smaken vrij wrang. Dus mocht je ze zelf niet zo lekker vinden, de vogels zijn er verzot op! De kans is ook groot dat je vogelnestjes in de Sleedoorn vult vinden. Door de dichte begroeiing vinden de jongen er welkome beschutting. Al met al een echte topper voor de tuin!

 

2. Crocus ‘Flower Record‘ (Krokus)

Bijenplant voor het Voorjaar Crocus

Welke bloemen spot jij als eerst ieder jaar? Grote kans dat dat een Krokus is. Deze vroege bloeiers zijn belangrijke voedselbronnen voor de hommelkoninginnen die als aller eerste ontwaken uit hun winterslaap.

Krokussen vind je in verschillende kleuren, maar deze paarse ‘Flower Record‘ blijft toch wel erg charmant. Deze Krokus wordt zo’n 10cm hoog en bloeit vroeg: van februari t/m begin maart. Als je dit paarse pareltje voor het eerst ziet weet je zeker: hier wil ik er meer van! En dat komt mooi uit, want het leuke van deze bloembol is dat ‘ie zelf vermeerdert en verwildert over de jaren. Geen zorgen, het is absoluut geen woekeren, maar gewoon wat groepjes paarse schoonheden in je schaduwtuin.

 

3. Salix caprea (Boswilg)

Bijenplant voor het Voorjaar Salix caprea (Boswilg)

Voor bijen en hommels is wilg het eerste grote feestbuffet van het jaar. Van alle wilgensoorten bloeit Boswilg als aller eerste, van maart t/m april. Dat maakt deze boom een belangrijke bron van voedsel voor hommels, bijen en andere insecten in het vroege voorjaar. Boswilg is ook een fijne boom voor in de tuin. Laat zich gemakkelijk snoeien, waardoor je ‘m prima in toom zou kunnen houden. Heb je wat meer ruimte, dan groeit de Boswilg uit tot een boom van 9 meter hoog. Dat is bijen voeren op grote schaal! 😃

 

4. Lamiastrum galeobdolon (Gele Dovenetel)

Bijenplant voor het Voorjaar Lamiastrum galeobdolon (Gele Dovenetel)

Als je bijen en hommels aan wilt trekken, plant dan geel! Want wist je dat bijen en hommels, van alle kleuren, de kleur geel het aller beste kunnen waarnemen? Hierdoor worden gele bloemen ook het meest bezocht door bijen en hommels. Zoals bijvoorbeeld deze Gele Dovenetel. Deze inheemse bodembedekker groeit gemakkelijk in schaduw of halfschaduw en wordt zo’n 20-60cm hoog. Gele Dovenetel staat graag op vochtige plekken, zoals naast vijvers.

 

5. Pulmonaria ‘Trevi Fountain‘ (Longkruid)

Bijenplant voor het Voorjaar Pulmonaria ‘Trevi Fountain‘ (Longkruid)

Longkruid is niet alleen een waardevolle bijenplant voor vroege bijensoorten, maar ook een lust voor ons eigen oog! Van maart t/m mei bloeit Longkruid met roze, paarse en blauwe bloemen die graag bezocht worden door hommelkoninginnen. De bloemetjes van Longkruid beginnen allemaal roze, maar kleuren daarna langzaamaan steeds blauwer. Als de plant uitgebloeid is blijft het bijzondere gestippelde blad over. De rest van het jaar kun je dus blijven genieten van dit bodembedekkende pareltje.

 

6. Helleborus niger (Kerstroos)

Bijenplant voor het Voorjaar Helleborus niger (Kerstroos)

Helleborus hebben bij mijzelf altijd voor verwarring gezorgd. Want welke plant bloeit er nu met zulke grote bloemen in hartje winter?! Nou, Helleborus dus!

Er zijn veel verschillende cultivars te vinden. Van wit tot geel, roze, rood en zelfs zwart. Door de vroege bloeiperiode zijn Helleborus een welkome toevoeging aan je tuin. Want wanneer de winters mild zijn ontwaken sommige wilde bijen nog wel eens te vroeg uit hun winterslaap. Als ze op dat moment geen bloemen in bloei kunnen vinden zullen ze verhongeren. Maar Helleborus is de redder in nood! Deze plant bloeit al vanaf januari en het blad blijft groen in de winter. Een zegen voor de wilde bijen en onszelf.

 

7. Rosmarinus officinalis (Rozemarijn)

Bijenplant voor het Voorjaar Rosmarinus officinalis (Rozemarijn)

Rozemarijn is zo’n kruid dat je associeert met zon en hitte. Maar deze super bijenplant bloeit gewoon prima in ons vroege voorjaar. Van maart t/m april verschijnen de lila gekleurde bloemetjes die heerlijk geuren. Niet alleen fijn voor ons, maar zeker ook voor de hommels en bijen. Rozemarijn houdt van een goed doorlatende grond. Zet ze dus in een pot of in de grond met weinig humus en veel grit. Na de bloei kun je de struik hard terugsnoeien. Ze herstelt dan weer met fris nieuw blad. Fijn voor in de keuken!

 

8. Muscari armeniacum (Druifhyacinth)

Bijenplant voor het Voorjaar Muscari armeniacum (Druifhyacinth)

De schattige bloemetjes van Blauwe Druifjes bloeien van april t/m mei en trekken verschillende wilde bijen aan. In mijn eigen tuin zijn ze erg populair bij de metselbijen die er ieder voorjaar in grote getale bij te vinden zijn. Voor de kleine bloembolletjes van Blauwe Druifjes is altijd wel een plekje te vinden op je balkon of in je tuin. Zet ze in de zon of in de halfschaduw en geniet ieder jaar weer opnieuw van deze klassieker.

 

9. Prunus domestica ‘Hauszwetsche’ (Pruim)

Bijenplant voor het Voorjaar Prunus domestica ‘Hauszwetsche’ (Pruim) vruchten
Bijenplant voor het Voorjaar Prunus domestica ‘Hauszwetsche’ (Pruim) bloesem

Als je denkt aan een goede bijenplant, denk je dan meteen aan een fruitboom? Vanaf nu misschien wel. Want zeker de pruimenboom is erg populair bij hommels en bijen in het voorjaar. In april verschijnt de witte bloesem waar de wilde bijen zich tegoed aan doen. En na een zomer rijpen heb je in september de heerlijkste pruimen uit eigen tuin! Deze cultivar is een oud ras en bestuift zichzelf. Zeker voor de kleinere tuin is dat handig, want dan hoef je er maar één van aan te planten. De boom groeit uiteindelijk tot ongeveer 4 meter.

 

10. Symphytum officinale (Smeerwortel)

Bijenplant voor het Voorjaar Symphytum officinale (Smeerwortel)

Met Smeerwortel lok je een heel scala aan verschillende bijen en hommels naar je tuin. Deze inheemse plant houdt van een plekje in de zon of halfschaduw. De kleine paarse bloemen bloeien in het voorjaar, in april en mei.

 

11. Taraxacum congl. (Paardenbloem)

Bijenplant voor het Voorjaar Taraxacum congl. (Paardenbloem)

Tot slot de meest ondergewaardeerde plant ooit: de Paardenbloem!

Jazeker, dit ‘onkruid‘ is misschien wel de meest belangrijke bijenplant die er bestaat. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit bleek namelijk dat de gewone Paardenbloem bezocht werd door het hoogst aantal verschillende bijensoorten. Wie had dat gedacht? En dat terwijl de Paardenbloem algemeen beschouwd wordt als onkruid. Een ongelukkig imago, want Paardenbloemen hebben we hard nodig bij het helpen van de wilde bijen.

Uit het onderzoek van de Wageningen Universiteit kwamen nog meer interessante bijenplanten. Je ontdekt ze in het onderstaande artikel:

Scheidslijn met bij

⚠️ Bijvriendelijk kan alleen maar biologisch zijn

Bij iedere plant in deze lijst vind je een link naar de betreffende plant in de plantenwebshop van Sprinklr. Deze toppers verkopen enkel biologisch gekweekte planten. En dat is cruciaal als je bijen wilt helpen! Hoe dat precies zit én hoe je een ramp in je tuin voorkomt ontdek je in het artikel hieronder:

 

In deze blog vind je verschillende links naar de webshop van onze partner. Als je een aankoop doet via één van deze links, krijgt Wildi hiervoor een kleine vergoeding. Met deze vergoeding wordt deze website onderhouden. Dus mocht je bij willen dragen aan de groene missie van Wildi, dan kun je dat direct doen door een aankoop te doen via de links in deze blog. Geen zorgen, dit kost jou niets extra’s, maar je steunt ons project wel mee! 🙂

 

Dit vind je misschien ook interessant

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

30 Beste Bijenplanten in de Zomer [FOTO’S]

Volgende
Volgende

12 Langbloeiende Planten voor Hommels en Bijen [FOTO’S]