14 Planten die Tegen Wind Kunnen [FOTO’S]

 

Op zoek naar planten die tegen wind kunnen? Of je nu in een winderig kustgebied woont of gewoon op zoek bent naar robuuste planten die extreme weersomstandigheden aankunnen, er zijn tal van opties beschikbaar. Ontdek in deze blog de beste planten die tegen wind kunnen en jouw tuin, balkon of dakterras het hele jaar door mooi houden.


Om in een winderige omgeving een tuin, balkon of dakterras te kunnen maken is het cruciaal om de juiste planten te kiezen die goed tegen deze wind opgewassen zijn. Welke dat precies zijn ontdek je in de plantlijst hieronder. 👇

 

1. Achillea millefolium ‘Cassis’ (Duizendblad)

Planten die Tegen Wind Kunnen Achillea millefolium ‘Cassis’ (Duizendblad)

Achillea millefolium ‘Cassis’ is een goede keuze voor iedereen die op zoek is naar een tuinplant die bestand is tegen wind. Deze sterke plant is uitstekend geschikt voor tuinen met veel zon, droogte en wind. Deze Duizendblad zal niet snel omver worden geblazen. Bovendien zorgt de bloeiperiode van juni t/m september voor prachtige roze bloemen die een speelse sfeer creëren in de tuin. Achillea millefolium ‘Cassis’ is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een stoere, maar toch kleurrijke aanvulling op de tuin.

 

2. Agastache ‘Blue Boa’ (Dropplant)

Planten die Tegen Wind Kunnen Agastache ‘Blue Boa’ (Dropplant)

Agastache ‘Blue Boa’ is de perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar een kleurrijke en windbestendige plant. Met zijn opvallende, paarsblauwe bloemen en een lange bloeiperiode van juli t/m oktober, voegt deze plant zeker wat flair toe aan je tuin. Maar het is niet alleen de schoonheid die telt - Agastache 'Blue Boa' is ook sterk genoeg om harde wind te weerstaan. Daarnaast is het een favoriet van vlinders en bijen, waardoor het ook nog eens goed is voor de biodiversiteit in je tuin. Kies voor Agastache ‘Blue Boa’ en geniet van een prachtige en levendige tuin, zelfs bij winderig weer!

 

3. Buddleja davidii 'White Profusion' (Vlinderstruik)

Planten die Tegen Wind Kunnen Buddleja davidii 'White Profusion' (Vlinderstruik)

Ben je op zoek naar een charmante tuinplant die niet bang is voor een beetje wind? Dan is Buddleja davidii 'White Profusion' (een Vlinderstruik), een fijne keuze. Met zijn prachtige witte bloemen die bloeien van juni t/m september, is deze struik niet alleen een lust voor het oog, maar trekt hij ook vlinders en andere bestuivende insecten aan. Bovendien is deze struik zeer winterhard en gemakkelijk te onderhouden, waardoor hij perfect is voor iedereen die op zoek is naar een stressvrije toevoeging aan hun tuin.

 

4. Cornus Mas (Gele Kornoelje)

Planten die Tegen Wind Kunnen Cornus Mas (Gele Kornoelje)

Cornus Mas, ook wel bekend als de Gele Kornoelje, is een veelzijdige struik die niet alleen tegen wind kan, maar ook in de wintermaanden zorgt voor een mooie aanblik. Met zijn vrolijke gele bloemen die bloeien van januari t/m februari, brengt hij een lichtpuntje in de donkere wintermaanden. Daarnaast is deze struik perfect geschikt als windbreker op een erfgrens. De Cornus Mas kan flink uitgroeien en zo een natuurlijke afscheiding vormen tussen uw tuin en de omgeving. Zo geniet u niet alleen van een mooie struik, maar ook van meer privacy en beschutting tegen wind.

 

5. Elaeagnus multiflora (Langstelige Olijfwilg)

Planten die Tegen Wind Kunnen Elaeagnus multiflora (Langstelige Olijfwilg)

Langstelige Olijfwilg genoemd is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een stevige struik die bestand is tegen wind. Met zijn dichte bladerdek en flexibele takken geeft deze struik goede bescherming als windbreker op een erfgrens. In het voorjaar kun je genieten van de prachtige, geurende bloemen die verschijnen van april t/m mei. Na de bloei ontwikkelt de struik kleine rode vruchten die eetbaar zijn en een lichtzoete smaak hebben. Deze struik wordt ook veel gebruikt in voedselbossen. De Elaeagnus multiflora is dus niet alleen praktisch, maar ook nog eens mooi en smakelijk!

 

6. Erigeron karvinskianus (Muurfijnstraal)

Planten die Tegen Wind Kunnen Erigeron karvinskianus (Muurfijnstraal)

Muurfijnstraal, oftewel Erigeron karvinskianus, is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een plant die tegen wind kan en langdurig bloeit. Deze schattige plant met madeliefachtige bloemen blijft bloeien van mei t/m oktober, wat een bijzondere prestatie is. Muurfijnstraal is een ware strijder die het fantastisch doet op winderige plekken en behoort ook tot de planten die goed tegen droogte kunnen. Muurfijnstraal zaait zichzelf weelderig uit tussen stenen, rotsen of langs muren, zonder te woekeren. Weinig onderhoud, maar wel een heerlijk vrolijke toevoeging aan je tuin voor het grootste deel van het jaar. Heerlijk plantje voor in de zon overgoten tuin aan de kust of op een balkon!

 

7. Lavandula angustifolia ’Rosea’ (Roze Lavendel)

Planten die Tegen Wind Kunnen Lavandula angustifolia ’Rosea’ (Roze Lavendel)

Roze Lavendel genoemd is de perfecte keuze als je op zoek bent naar een plant die niet alleen windbestendig is, maar ook nog eens prachtig bloeit. Dit charmante kruid bloeit van juli t/m september en heeft een mooie zachtroze kleur die je tuin, balkon of dakterras een romantische uitstraling geeft. Ondanks het alternatieve kleurtje geurt deze Lavendel net zo heerlijk als de gewone paarse Lavendels. De bloemetjes trekken een heel scala aan bijen, hommels, vlinders en andere insecten aan. Een alleskunner!

 

8. Nepeta ‘Walker's Low’ (Kattenkruid)

Planten die Tegen Wind Kunnen Nepeta ‘Walker's Low’ (Kattenkruid)

Kattenkruid is een heerlijke paarse wapper die ook nog eens goed tegen wind kan. Met zijn paarse bloemen en zachte, grijze bladeren is deze plant een echte blikvanger in elke tuin en op ieder balkon. Want jawel, Kattenkruid groeit ook prima als potplant! Fijn ook dat deze mediterraanse plant goed tegen droogte kan. De bloeiperiode van juni t/m juli zorgt bovendien voor een kleurrijke toevoeging aan je tuin in de zomermaanden. Fijne plant ook voor de hommels en bijen!

 

9. Rosmarinus officinalis (Rozemarijn)

Planten die Tegen Wind Kunnen Rosmarinus officinalis (Rozemarijn)

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is een kruidachtige plant die goed tegen wind kan, ook tegen de wind van de zee. Met zijn houtachtige stengels en naaldachtige bladeren voegt Rozemarijn niet alleen schoonheid toe aan je tuin, maar ook een heerlijk aroma en smaak aan je gerechten. Deze mediterrane plant heeft slechts een beetje verzorging nodig en gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige plek.

 

10. Rubus idaeus ‘Tulameen’ (Framboos)

Planten die Tegen Wind Kunnen Rubus idaeus ‘Tulameen’ (Framboos)

Wellicht een onverwachte toevoeging aan deze lijst: maar Framboos ‘Tulameen‘ is een plant die ook goed tegen wind kan. De sterke takken van deze plant kunnen de wind goed weerstaan en geven een heerlijke oogst van sappige vruchten in de zomer. De framboos is een echte zonliefhebber en gedijt goed in een zonnige omgeving. De bloeiperiode van deze plant valt in juli, waarna de vruchten rijpen tot een heerlijke zoete smaak. Geniet van de zomer met je eigen frambozenstruik!

 

11. Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ (Gele Zonnehoed)

Planten die Tegen Wind Kunnen Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ (Gele Zonnehoed)

Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' is de perfecte plant voor wie op zoek is naar een sterke en betrouwbare bloem die wind kan trotseren. Deze prachtige gele zonnehoed bloeit van augustus tot oktober en voegt een stralende gloed toe aan je tuin, zelfs op de meest winderige dagen. Naast de opvallende bloemen, trekt de plant ook vlinders en bijen aan. Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' vereist weinig onderhoud en kan jarenlang meegaan. Een geweldige aanwinst voor elke tuin die te maken heeft met wind!

 

12. Salvia nemorosa ‘Schneehügel’ (Salvia)

Planten die Tegen Wind Kunnen Salvia nemorosa ‘Schneehügel’ (Salvia)

Salvia nemorosa ‘Schneehügel’ is een statige plant die goed tegen (zee)wind kan en een mooie toevoeging is aan je tuin of balkon. Met haar lange, rechte stengels en schitterende witte bloemen bloeit ze van mei t/m augustus en geeft ze je tuin een vrolijke uitstraling gedurende de hele zomer. Deze Salvia groeit goed in een droge bodem en is ook goed opgewassen tegen brandende zon. Bovendien is deze vaste plant zeer aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Al met al een super sterke plant waar je ook nog eens de biodiversiteit een handje mee helpt.

 

13. Stipa tenuissima ‘Ponytails’ (Vedergras)

Planten die Tegen Wind Kunnen Stipa tenuissima ‘Ponytails’ (Vedergras)

Stipa tenuissima 'Ponytails', oftewel Vedergras, is een een heerlijke grassoort die meewappert met iedere windvlaag. De grassprieten zijn flinterdun, waardoor ze in grote getale net haar lijken. Vandaar de naam natuurlijk! Het onderhouden van Vedergras is een fluitje van een cent en deze vaste plant groeit het beste op zonnige, droge plekken. In mijn eigen tuin heb ik dit Vedergras als potplant waarbij ‘ie al menig hittegolf overleefd heeft, met amper water tot zijn beschikking. Super sterke plant voor winderige tuinen en balkons!

 

14. Waldsteinia ternata (Goudaardbei)

Planten die Tegen Wind Kunnen Waldsteinia ternata (Gele aardbei)

Op zoek naar een taaie tante die jouw tuin aankan én wat kleur kan toevoegen? Dan moet je zeker Waldsteinia ternata, oftewel Goudaardbei, hebben! In het voorjaar pronkt deze plant met mooie gele bloemen die stevig overeind blijven staan, zelfs bij een frisse zeebries. Wat ook helpt dat Waldsteinia slechts 15cm hoog wordt en een goede winterharde bodembedekker is. De Goudaardbei is niet alleen een sterke vaste plant, maar ook nog eens gemakkelijk te onderhouden op verschillende bodemsoorten. Kortom, een plant waar je veel plezier aan beleeft!

Wat zijn windbestendige planten?

Windbestendige planten zijn planten die bestand zijn tegen sterke (zee)wind en daarom vaak worden gebruikt in tuinen aan de kust en op balkons en dakterrassen. Deze planten hebben vaak sterke, flexibele stengels en wortelsystemen die diep in de grond reiken om extra stabiliteit te geven. Ze hebben ook vaak kleine bladeren om verdamping en waterverlies te verminderen en om extra weerstand tegen de wind te bieden.

Het gebruiken van windbestendige planten kan een super goede manier zijn om juist beschutting te geven aan andere planten in de tuin en om schade door sterke windstoten te voorkomen. Zeker het gebruik van windbestendige struiken als windbreker zijn Elaeagnus multiflora (Langstelige Olijfwilg), Cornus Mas (Gele Kornoelje) en Buddleja davidii 'White Profusion' (Vlinderstruik).

Groeitips voor windbestendige planten

Om windbestendige planten goed te kunnen laten groeien, is het belangrijk om ze te planten op een beschutte locatie en ervoor te zorgen dat ze voldoende water en voedingsstoffen krijgen. Het is ook een goed idee om de planten regelmatig te snoeien. Hierdoor wordt de groeiwijze extra compact en robuust en het stimuleert de groei van wortels. Verder helpt ook het toevoegen van organisch materiaal, zoals compost of verrotte mest, om de bodemstructuur te verbeteren en de planten te voorzien van de nodige voedingsstoffen.

Daarnaast geldt ook: hoe jonger de planten zijn die je aanplant in de ruige omstandigheid van veel wind, hoe sterker ze uiteindelijk kunnen worden. Een boom of struik van een jaar of 5 aanschaffen en van een windloze kwekerij verhuizen naar een dakterras met veel wind is gedoemd te mislukken. De boom heeft namelijk nooit de kans gehad om zich aan te kunnen passen. Dus: hoe jonger je plant, hoe beter.

In deze blog vind je verschillende links naar de webshop van onze partner. Als je een aankoop doet via één van deze links, krijgt Wildi hiervoor een kleine vergoeding. Met deze vergoeding wordt deze website onderhouden. Dus mocht je bij willen dragen aan de groene missie van Wildi, dan kun je dat direct doen door een aankoop te doen via de links in deze blog. Geen zorgen, dit kost jou niets extra’s, maar je steunt ons project er wel mee! 🙂

 

Dit vind je misschien ook interessant

 
Noor

Noor is de auteur van tuinblog Wildi en liefhebber van ecologisch tuinieren, wildlife, unieke, zeldzame en doodgewone plantensoorten. Met een steeds groter groeiende collectie planten (haha, get it?) kan er steeds meer over worden geleerd en gedocumenteerd.

https://www.wildi.nl/
Vorige
Vorige

Bijen Helpen met 12 Top Tips

Volgende
Volgende

22 Bloeiende Vaste Planten voor Schaduw [FOTO’S]